کد خبر : 17829 تاریخ انتشار : ۲۴تیر ۱۴۰۴ ساعت 14:40

تب دنگی در کمین گیلان ؛ صید پشه آئدس در تمامی ۱۷ شهرستان گیلان

تب دنگی در کمین گیلان ؛ صید پشه آئدس در تمامی ۱۷ شهرستان گیلان

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت : بررسی‌های میدانی نشان داده که در تمامی ۱۷ شهرستان استان گیلان پشه آئدس صید شده  و یکی از نگرانی‌های ما، احتمال ورود نوع اجیپتی به گیلان و همچنین آلوده شدن نوع آلبوپیکتوس به ویروس است.

به گزارش نیمرخ به نقل از گیل خبر، صبح امروزسه شنبه ( ۲۴ تیر ماه)  نشست خبری ویژه پشه آئدس با حضور اصحاب رسانه در سالن اجتماعات معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان برگزار شد.
«مهدی سلیمانی» ضیابری، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در تشریح ماهیت بیماری تب دنگی گفت: تب دنگی یک بیماری ویروسی است که علائمی شبیه آنفلوآنزا دارد. پس از گزش توسط پشه آلوده به ویروس، فرد به‌تدریج دچار تب، سردرد، درد پشت چشم، بدن‌درد، دردهای عضلانی و اسکلتی، بی‌حالی، ضعف، و بی‌اشتهایی می‌شود. البته پاسخ بدن افراد مختلف به این ویروس متفاوت است، همان‌طور که در بیماری کرونا نیز تجربه شد؛ برخی بدون علامت، برخی با شدت متوسط، و برخی دیگر با علائم شدید مواجه می‌شوند.
وی افزود: در افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای مثل دیابت، فشار خون، نارسایی کلیه، افراد تحت شیمی‌درمانی، سالمندان، کودکان و کسانی که داروهای تضعیف‌کننده سیستم ایمنی مانند کورتون مصرف می‌کنند، خطر بروز علائم شدیدتر بیشتر است.
دکتر سلیمانی نسبت به درگیری اندام‌های داخلی در موارد شدید هشدار داد و گفت: تب دنگی می‌تواند به مرحله‌ای برسد که شبیه بیماری‌های خطرناکی مانند تب کریمه کنگو، موجب خونریزی داخلی شود. متأسفانه درمان اختصاصی برای این بیماری وجود ندارد و تنها می‌توان با کنترل تب، تأمین مایعات و حفظ عملکرد اعضای حیاتی مانند کلیه‌ها از شدت بیماری کاست.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، پشه آئدس را ناقل اصلی بیماری دانست و توضیح داد: پشه آئدس می‌تواند ناقل چند بیماری ویروسی باشد، اما فعلاً بیماری تب دنگی بیشترین اهمیت را دارد. در جنوب کشور، نوع فعال این پشه آئدس اجیپتی است که قبلاً در بندر لنگه و چابهار شناسایی شده است. در گیلان اما با نوع آئدس آلبوپیکتوس روبه‌رو هستیم که ویژگی‌های رفتاری متفاوتی دارد، اما هر دو نوع قادر به انتقال ویروس تب دنگی هستند.
وی افزود: یکی از نگرانی‌های ما، احتمال ورود نوع اجیپتی به گیلان و همچنین آلوده شدن نوع آلبوپیکتوس به ویروس است. بررسی‌های میدانی نشان داده که در تمامی ۱۷ شهرستان استان گیلان پشه آئدس صید شده است.
دکتر سلیمانی از اقدامات انجام‌شده در زمینه شناسایی و مقابله با پشه آئدس خبر داد و گفت: فعالیت‌های گسترده‌ای در زمینه حشره‌شناسی آغاز شده است. تیم‌های تخصصی ما با همکاری اساتید استانی و کشوری به‌صورت مستمر در حال بررسی وضعیت پشه‌ها، میزان آلودگی و راهکارهای مؤثر کنترلی هستند.
وی همچنین بر اهمیت آمادگی برای ورود بیماری تاکید کرد و گفت: با توجه به شواهد، ورود تب دنگی به گیلان در سال‌های پیش‌رو بسیار محتمل است. هدف ما به تأخیر انداختن این ورود و آماده‌سازی کامل برای مدیریت آن است.
او با اشاره به محدودیت‌های زیرساختی در استان، گفت:به دلیل تراکم بالای جمعیت و حجم مسافران در استان، امکانات بستری ما در شرایط بحران محدود است. تدابیری در این زمینه اندیشیده شده و آمادگی نسبی ایجاد شده است.
دکتر سلیمانی نسبت به نحوه تکثیر پشه آئدس هشدار داد و با تأکید بر بهسازی محیط زندگی مردم گفت: پشه آئدس در مکان‌های دارای آب راکد مانند زیر گلدان، ظروف دورریختنی، لاستیک‌های فرسوده و حتی در یک قطره آب، تخم‌ریزی می‌کند. هر پشه می‌تواند بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ تخم بگذارد و اگر ناقل ویروس باشد، تمام نسل جدید آن نیز آلوده خواهد بود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در ادامه با اشاره به این که شناخت زیستگاه‌هایی که پشه آئدس در آن تخم می‌گذارد و بهسازی به کاهش جمعیت آن کمک می کند افزود:
در خانه‌ها از تهویه مطبوع یا تورهای استتار استفاده نمایید.
در محیط بیرون از لباس محافظ وقتی که در مناطق دارای پشه هستید استفاده کنید.
لباس‌های آستین بلند بپوشید، ترجیحاً رنگی روشن؛ شلوار بلند بپوشید.
از مواد دافع پشه‌ها (کاملاً بر روی لباس، پوست، کفش و وسایل کمپینگ بمالید) استفاده کنید.
پشه‌های آئدس معمولاً در اطراف خانه‌ها و اطراف آن زندگی می‌کنند.
پشه‌های آئدس در آب‌هایی راکد پرورش می‌یابند.
هر زباله که بتواند در آن آب جمع شود خطرناک می‌باشد.

وی تاکید کرد: مرداد و شهریور، فصل اوج فعالیت این پشه است. ساعات اولیه صبح و غروب، زمان اصلی گزش‌هاست، زمانی که مردم در محیط‌های باز حضور دارند. بنابراین، بهترین اقدام در حال حاضر، آغاز بهسازی محیط زندگی، حذف منابع آب راکد و رعایت بهداشت محیطی است.

نظر شما
تاکنون نظری برای این مطلب ثبت نگردیده است
آخرین اخبار
اخبار پر بازدید