این روزها برخی از محصولات کشاورزی که توسط کشورمان صادر میشود بلافاصله برگشت میخورند، از همین روی زمزمههایی درباره ناسالم بودن محصولات کشاورزی بهگوش میخورد، آیا این محصولات سالم هستند؟
ببینید، باقیماندهی فلزات سنگین، آفتکشها و کودهای شیمیایی در بعضی از محصولات کشاورزی کشورمان بالاتر از مقدار مجاز است.
دلیلِ این عبور از حد مجاز چیست؟
عوامل مختلفی دارد، این وضعیت ناشی از سه مرحله است، یکی در مرحله کشاورزی، دیگری بعد از برداشت محصولات کشاورزی و سوم در مرحله فرآوری، بستهبندی و نگهداری این آلودگیها رخ میدهد، ما اگر قرار است دنبال غذا و محصول سالم باشیم باید کل این زنجیره را مدیریت کنیم.
اجازه بدهید درباره مرحله اول بپرسم، در مرحله کشاورزی چه اتفاقی میافتد که ممکن است محصولات را آلوده کند؟
گاهی کشاورزان آگاهی لازم را ندارند و آموزش ندیدهاند که از آفتکشها و سموم چگونه استفاده کنند، مسئلهی دیگر دسترسی راحت کشاورزان و دامداران به سموم، آفتکشها، آنتیبیوتیکها و غیره است، باید جلوی این دسترسی آسان را گرفت، نباید اینگونه باشد که یک کشاورز بتواند یک سم را بهراحتی از بازار تهیه کند، البته در سالهای اخیر مشکلات در این زمینه کمتر شده است و سازوکاری وجود دارد ولی همچنان وقوع این وضعیت امکان پذیر است و بایستی کشاورزان با محدودیتهای بیشتری به این نهادهها دسترسی پیدا کنند. از طرفی وقتی از این مواد برای محصولات کشاورزی استفاده میشود باید حتماً یک دورهای سپری شود و بعد محصول برداشت شود. یا مثلاً دامی که به دلیل بیماری دارد دارو مصرف میکند، نبایستی شیر یا گوشت این دام بلافاصله وارد بازار مصرف شود.
دراینباره چهکسی مقصر است، آیا همه مسئولیت صرفاً بهدوش کشاورز است؟
آگاهی کافی به کشاورزان داده نمیشود، و لازم است نهادهای متولی در این خصوص اقدامات خوبی داشته باشند. بنابراین یک بخش از مشکلاتِ پیش آمده به ضعف نهادهای قانونی و بخشی دیگر به کشاورزان و دامداران برمیگردد، البته بخشی از مشکلات هم مربوط به شرایط اقتصادی است، چراکه اگر یک کشاورز محصول خودش را سریعتر وارد بازار کند میتواند درآمد بیشتری داشته باشد، لذا عدم ثبات قیمتها سبب شده برخی کشاورزان برای اینکه محصولات خود را سریعتر وارد بازار کنند به راههایی متوسل شوند که در نهایت سبب آلوده شدن محصول میشود.
آیا آلودگی آب هم در کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی تاثیر دارد؟
بله، در اینجا نکته مهم آلایندههایی هستند که از واحدهای صنعتی وارد آبهای کشاورزی میشوند، باید جلوی فاضلابها و پسابهایی که از صنایع به آبهای زیرزمینی و کشاورزی وارد میشوند را گرفت. این آلایندهها آهسته آهسته در خاک انباشته شده و بعد وارد گیاه میشود، همین گیاه یا بهصورت مستقیم در رژیم غذایی ما استفاده میشود یا بهصورت نهاده اولیه مانند خوراک به دام میرسد و بعد از طریق شیر یا گوشت به انسان منتقل میشود، باید گفت مدیریت بخش زیادی از این چرخه رها شده است.
اجازه بدید به عقب برگردیم، شما بعد از مرحله کشاورزی از مرحله برداشت محصولات و نقش آن در کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی گفتید، دراینباره بیشتر توضیج دهید.
همانطورکه گفتم مدیریت نادرست بعد از برداشت محصول هم سبب بیکیفیت شدن محصولات کشاورزی میشود، گاهی محصولات بهخوبی انبار و جابهجا نمیشوند، برخی از آلایندهها هستند که بعد از برداشت محصول به آنها وارد میشوند، آفتاتوکسین یا سم قارچی بعد از مرحله برداشت محصول اتفاق میافتد، این یعنی یک محصول خوب انبارداری نشده است. بنابراین بخشی از دلایل کاهش کیفیت محصولات غذایی به حملونقل و نگهداری آنها برمیگردد.
آیا مسئله تحریمها و روابط بین کشورها درباره برگشت محصولات کشاورزی میتواند نقشی ایفا کند؟
البته این مورد هم باز باید مسئولان پاسخ دهند اما نگاه سیاسی در این مسئله هم وجود دارد، مواردی که به مسائل تحریم و مشکلاتی که دشمنان ایران برای ما درست میکنند برمیگردد. مثلاً در حوزه اتحادیه اروپا اگر ما محصولی را به ایتالیا ارسال کنیم و بعد از بررسی مشکلی در محصول ارسالی وجود داشته باشد، آنها مجبور هستند که این مشکل را به کل اتحادیه اروپا بگویند، با این اعلام کل اتحادیه اروپا مانع از واردات آن محصولات میشود و از طرفی چون میخواهند ما را در معرض فشار قرار دهند این مشکل را بزرگنمایی میکنند تا کشورهای دیگر از ما خرید نکنند.