هرساله با اولین تغییر دمایی و گرم شدن هوا در طول روز، استفاده، تعمیر یا راهاندازی کولرهای آبی افزایش یافته و گاهی با حوادث جبرانناپذیر و مرگ همراه است.
نیمرخ به نقل از سلامت نیوز/ براساس آمارهای پزشکی قانونی، سالانه ۸۳۴ نفر در کشور بر اثر حوادث برقگرفتگی جان خود را از دست دادند که بیشتر آنها در استانهای تهران، خوزستان و فارس رخ داده است. از سوی دیگر مرگ روزانه دو نفر براثر برقگرفتگی که بیشتر آنها در بهار و تابستان هنگام نصب و سرویس دستگاهی برودتی رخ داده، زنگ خطر را به صدا درآورده است.
با افزایش حوادث برقگرفتگی و مرگ هنگام راهاندازی کولر سراغ سید جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران رفتیم که در مورد حوادث راهاندازی کولرهای آبی هشدار داد. ملکی در این باره به جامجم گفت: هرساله با گرم شدن هوا راهاندازی مجدد کولرهای آبی افزایش چشمگیری مییابد و گاهی به خاطر عدم آگاهی از مخاطرات این اقدام، با مرگ همراه میشود.
در سال گذشته ۳۰ حادثه مرتبط با کولر فقط در شهر تهران رخ داد که نیمی از این حوادث، برقگرفتگی و آتش گرفتن کولر بود. به گفته سخنگوی سازمان آتشنشانی، هرگاه آب و برق در کنار یکدیگر یا روبهروی هم باشند، احتمال آتشسوزی یا برقگرفتگی بر اثر بیاحتیاطی وجود دارد. مهمترین نکته برای راهاندازی یا سرویس کولر، خاموش بودن آن هنگام تعمیر و راهاندازی است.
هیچ وقت ریسک نکرده و به کولر روشن دست نزنید. تا شما به کسی در داخل خانه اعلام نکردید که کولر یا پمپ آب را روشن کند، کسی حق ندارد کولر را روشن کند. هنگام صحبت برای گفتن زدن دکمهها، کسی نباید در پشت بام سر و صدا ایجاد کند تا فردی که میخواهد دکمهها را بزند دچار اشتباه نشود. گاهی مشاهده شده افرادی که برای تعمیر به پشت بام میروند، کودکان خود را برای بازی به آنجا برده و در اثر یک غفلت، حوادث جبرانناپذیری برای کودک رخ میدهد.
ملکی با انتقاد از برخی افراد که خود را کاربلد میدانند، گفت: برخی برای تشخیص فاز ونول برق سیم را به پشت دست خود میزنند که این کار اشتباه بوده و گاهی به برقگرفتگی و مرگ منجر میشود.وی از هموطنان خواست قبل از هرکاری با فازمتر بدنه کولر را بررسی کرده و اگر چراغ فازمتر روشن شد، یعنی کولر نشتی و اتصالی برق دارد که باید بررسی و رفع شود.
اگر تخصصی برای راهاندازی کولر ندارید، هیچ ایرادی ندارد که از یک تاسیساتی کمک گرفته و بخواهید برایتان کولر را راهاندازی کند. اولین اقدام برای تمیز و راهاندازی کردن کولر، جدا کردن تسمه است. حتما در اولین قدم تسمه را خارج کنید، چرا که اگر به اشتباه، کسی دکمههای کولر را بزند و شما مشغول کار باشید، دست شما آسیب میبیند.
ملکی با بیان اینکه نباید روی موتور و دینام کولر هنگام شستوشوی فضای داخل آن آب گرفته شود، افزود: تسمه موتورکولر نباید خیلی سفت باشد، چرا که باعث فشار به موتور و وقوع آتشسوزی میشود. پوشال خشک، برزنت ورودی کانال، لولهها و شیلنگهای داخل آن موادقابل اشتعال هستندکه بایک جرقه میتوانند دچار آتشسوزی شوند. اگرهرزمانی کولر روشن بود و بوی سوختگی احساس کردید، ابتدا آن را خاموش کرده وسریع با رفتن به پشت بام موضوع را بررسی کنید.
سخنگوی سازمان آتشنشانی به برق کولرها اشاره کرد و گفت: حتما از سیمهای قوی و نو استفاده کنید و از سیمهای چندتکه شده استفاده نکنید. محل قرار گرفتن پایه برق باید دارای محافظ باشد که آب روی برق ریخته نشود. یک قطره آب میتواند باعث ایجاد اتصالی و آتشسوزی شود.وی با بیان اینکه حوادث مرتبط با کولر آبی فقط برقگرفتگی یا آتشسوزی نیست، گفت: در برخی حوادث شاهد سقوط کولر یا سقوط فرد حین راهاندازی، ازارتفاع بودیم.درمرکزشهر به ویژه بازارتهران، به علت کمبود جا،کولر را با دو نبشی پشت پنجره قرار داده که به علت وزش باد شدید، عدم مهار درست کولر یا شکسته شدن نبشیها، شاهدسقوط کولر یا افتادن فرد از ارتفاع، حین راهاندازی بودیم.