آئین رونمایی از کتاب «بتاشته گبُن» استاد «محمد رضا خیرخواه» که شامل مثل ها، اصطلاحات و کنایات گیلکی مردم بندر کیاشهر است، در این شهر برگزار شد .
نیمرخ - مریم شوکتی/ عصر روز یکشنبه 26 تیر ماه 1401 آئین رونمایی از کتاب استاد «محمد رضا خیرخواه حسن کیاده » با نام «بتاشته گبُن» توسط حوزه هنری گیلان و با همکاری شهرداری بندرکیاشهر در سالن امام رضا (ع) اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی این شهر برگزار شد.
در این مراسم که شهردار و اعضای شورای شهر بندرکیاشهر،جمعی از اهالی فرهنگ و ادب استان گیلان و مردم فرهنگ دوست بندر کیاشهر حضور داشتند ، شاعرانی از جمله محمد فارسی، محمود سحرخیز، فرزانه پیشقدم ، مریم نوری، فریده صفرنژاد، هانی قاسمینژاد و محمدتقی رستمی شعرخوانی کردند و هنرمند عرصه موسیقی، بهرام کریمی به اجرای موسیقی پرداخت.
«اکبر خیرخواه» فرهنگی پیشکسوت و پژوهشگر و گیلان شناس نیز که پیشتر در زمینه فرهنگ مردم بندر کیاشهر آثاری از او منتشر شده، دقایقی درباره اقلیم، جغرافیا و ویژگیهای فرهنگی مردم منطقه سخن گفت و کتاب محمد رضا خیرخواه را بسیار با ارزش و ستودنی دانست .
🔴 نام گذاری خیابانی به اسم «محمد رضا خیرخواه» در بندر کیاشهر
«مرتضی عاطفی» شهردار بندرکیاشهر هم پیرامون اهمیت بازشناسی ضربالمثلهای بومی محلی سخنان کوتاهی ایراد کرد و پس از آن «حاتم پور باقری»رییس شورای شهر بندرکیاشهر با تعریف و تمجید فراوان از خانواده با فرهنگ خیرخواه و ارج نهادن به کتاب « بتاشته گبُن» ، وعده داد به پاس تلاشهای استاد محمدرضا خیرخواه، در آینده نزدیک ، خیابانی را در بندرکیاشهر به نام ایشان نام گذاری خواهد کرد.
پورباقری آشنایی نسل های آینده با مفاخر شهر وایجاد انگیزه و رغبت به خواندن کتاب های بزرگان منطقه را علت این نامگذاری عنوان کرد .
🔴 هنوز شوق فرهنگ «عامه» در درونم شعله می کشد
در ادامه این مراسم استاد «محمد رضا خیرخواه» ضمن خواندن یک شعر زیبا در وصف بندرکیاشهر و تقدیر و تشکر فراوان از حاضران گفت : در دنیای امروز که اقتصاد حرف اول را می زند ، شاید برای خیلی ها تعجب آور باشد از این که شخصی با سن و سال زیاد ، به جای گشت و گذار و تفریح ، در گوشه کتابخانه پرسه بزند و یاساعت های طولانی به کار تحقیق و پژوهش بپردازد ، اما باید بگویم انجام این کارها فقط با عشق وعلاقه درونی امکان پذیر است و تنها عشق فراوان است که گام های ما را در انجام چنین کارهایی استوار می سازد.
این شاعر و پژوهشگر گیلانی افزود:جای بسی خوشحالی دارد که طی سال های اخیر، به همت پژوهشگران و دوستداران زبان گیلکی، اندکی از افول زبان گیلکی کاسته شده و با تشکیل انجمن های ادبی، سمینارها ، جشنواره ها، قصه های گیلکی و ... که همه نشان دهنده امید به حفظ زبان گیلکی و جلوگیری از افول این زبان شیرین است ، در راه حفظ آن تلاش می شود .
استاد خیرخواه ادامه داد : خوشبختانه بعد از گذشت 50 سال ، هنوز شور و شوق فرهنگ "عامه" در درونم شعله می کشد و عشق و علاقه به این کار به هیچ وجه در من خاموش نشده و همچنان به محض این که کلمه یاواژه قدیمی را می شنوم، آن را یادداشت و از دوستان قدیمی که آشنا به فرهنگ بندرکیاشهر هستند، درباره درستی یا نادرستی تلفظ آنها پرس و جو و تحقیق می کنم؛البته ناگفته نماند که زحمات و راهنمایی های همسرم نیز در این زمینه بسیار مثمر ثمر و همیشه باعث دلگرمی بنده بوده است .
وی توضیح داد: بنده 25 سال است که از زادگاهم «بندر کیاشهر» دور هستم و قطعا اگر در آنجا حضور داشتم ، فعالیت میدانی گسترده تر و کلمات بیشتری را جمع آوری می کردم و کتاب «بتاشته گبُن » هم حجیم تر و پر بارتر می بود ، البته ناگفته نماند که در آن زمان امکانات منطقه ما بسیار محدود و هیچ پل ارتباطی هم وجود نداشت وبه نوعی در بن بست بودیم و تصور این که روزی بتوانم این کتاب را به چاپ برسانم ، سخت و دشوار بود .
🔴 راهی را گشودم که امیدوارم آیندگان آن را ادامه دهند
خیرخواه در خاتمه با بیان این که بر این باور نیستم که کار بی نقصی را ارائه داده باشم ، افزود: علیرغم وسواس های فراوان و وقت گذاشتن ساعت های طولانی برای این کار ، قطعا این کار به دور از نقص و کاستی نیست اما بنده زحمات فراوانی را برای به سرانجام رساندن این کتاب متحمل شدم و سعی کردم واژه های گیلکی ای که مختص بندر کیاشهر است را در این کتاب جمع آوری کنم و راهی را گشودم که امیدوارم آیندگان آن را ادامه دهند .
کتاب «بتاشته گبُن» جمعی از مثل ها، اصطلاحات و کنایات گیلکی مردم بندرکیاشهر است که به همت شاعر و ترانه سرانی گیلانی استاد «محمد رضا خیرخواه حسن کیاده» پژوهش و گردآوری و به همت حوزه هنری انقلاب اسلامی گیلان توسط نشر «فرهنگ ایلیا» به چاپ رسیده است.