سازمان جهانی بهداشت روز چهارشنبه با اعلام اینکه شیوع فزاینده آبله میمونی (Mpox) در قاره آفریقا یک «وضعیت اضطراری» بهداشتی در دنیا است، هشدار داد این ویروس ممکن است به مرزهای بینالمللی سرایت کند.
نیمرخ به نقل از ایسنا، بیانیه «آدهانوم قبریسوس»، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت پس از نشست کمیته اضطراری آژانس بهداشت سازمان ملل که در روز سهشنبه منتشر شده است، گسترش این بیماری را در قاره آفریقا، یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی عنوان کرده بود.
این برای دومین بار در دو سال گذشته است که برای بیماری آبله میمونی یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی جهانی اعلام میشود.
وضعیت اعلام شده بالاترین سطح هشدار سازمان جهانی بهداشت محسوب میشود و هدف از تعیین آن تسریع تحقیقات، تأمین مالی و انجام اقدامات بینالمللی بهداشت عمومی و همکاری برای مهار بیماری است.
تدروس گفت: روشن است که یک واکنش هماهنگ بینالمللی برای توقف این شیوع و نجات جان انسانها لازم است.
به گزارش یورونیوز، بنابر اعلام سازمان جهانی بهداشت، در سال جاری بیش از ۱۴ هزار مورد ابتلا به این بیماری و ۵۲۴ مورد مرگ بر اثر آن در قاره آفریقا ثبت شده که از آمار سال گذشته فراتر رفته است.
بیماری آبله میمونی که بر اثر عفونت به ویروس آبله میمونی پدیدار میشود، یک بیماری مشترک بین انسان و حیوانات است که پیش از این عمدتا در مناطق جنگلی آفریقای حارهای دیده میشد اما طی دو سال گذشته در دیگر مناطق جهان به ویژه اروپا مشاهده شده است.
این بیماری به طور معمول بین دو تا چهار هفته طول میکشد. دوره پنهان آبله میمونی پس از ابتلای افراد به ویروس بین پنج تا ۲۱ روز است؛ به عبارت دیگر علائم بیماری در مبتلایان بین پنج تا ۲۱ روز پس از ورود ویروس به بدن بروز میکند.
تایید مواردی از ابتلا به آبله میمونی در پاکستان
وزارت بهداشت پاکستان امروز (جمعه) اعلام کرد یک مورد ابتلا به ویروس «امپاکس» (آبله میمونی) را در بیماری که اخیرا از یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بازگشته بود، تأیید کرده است.
از سوی دیگر چند مقام بهداشتیِ استانی در این کشور نیز گزارش دادهاند که تاکنون دستکم سه مورد ابتلا را در استان «خیبر پختونخوا» شناسایی کردهاند.
برخی منابع خبری میگویند این سه بیمار به تازگی از کشور امارات بازگشته بودند.
اوایل روز جمعه، اداره بهداشت استان خیبر پختونخوا اعلام کرد سه مورد ابتلا به این ویروس را در افرادی شناسایی کرده که اخیرا از امارات وارد پاکستان شده بودند.
آنها همچنین تاکید کردند هنوز مشخص نیست بیمار تایید شده توسط وزارت بهداشت مرکزی، جزو این سه نفر بوده است یا خیر.
یک مقام بهداشتی در منطقه «مردانِ» خیبر پختونخوا به طور جداگانه به خبرنگار رویترز گفته است محل نگهداری از فرد مبتلایی که وزارت بهداشت پاکستان، آلوده بودن او به ام پاکس را تایید کرده فعلا ناشناخته است. گفته میشود این بیمار اخیرا از عربستان سعودی بازگشته است.
در عین حال سخنگوی وزارت بهداشت پاکستان همچنین گفت توالی ژنوم ویروس در مورد تایید شده در حال انجام است و تا زمانی که آزمایشات تکمیل نشود، مشخص نیست که این فرد به کدام نوع از ویروس امپاکس آلوده شده است.
نسخه جدیدی از ویروس بیماری آبله میمونی که نام آن به دلیل جلوگیری از برخی انگهای اجتماعی در جامعه آفریقا، از سوی سازمان جهانی بهداشت به «ام پاکس» تغییر یافت، در هفتههای اخیر باعث نگرانی جهانی شده است چراکه به نظر میرسد نسخه جدید حتی از طریق تماس نزدیک معمولی نیز راحتتر پخش میشود.
به گزارش رویترز، یک مورد از سویه جدید روز پنجشنبه در سوئد تایید شد و با شیوع رو به رشد در آفریقا، این اولین نشانه گسترش آن در خارج از قاره بوده است هرچند در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایشات در پاکستان، این مورد نیز بدان افزوده خواهد شد.
سازمان جهانی بهداشت پس از نشست کمیته اضطراری آژانس بهداشت سازمان ملل که در روز سهشنبه برگزار شد، گسترش این بیماری را در قاره آفریقا، یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی عنوان کرد و خواستار پیشگیری از سرایت بیماری به مرزهای بینالمللی شده است.
آبله میمون وارد ایران نشده است
رکنا نوشت: شهنام عرشی، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت گفت: آبله میمون وارد ایران نشده اما به مرزهای هوایی و زمینی اعلام آماده باش میدهیم. او با اعلام اینکه سازمان بهداشت جهانی هنوز آماده باشی برای کشورهای خارج از آفریقا صادر نکرده است افزود:این الزام برای کشورهای آمریکا و اروپا صادر شده است و برای کشور ما نیست .